Sparen als een pro: welke spaartips werken echt?
Over sparen op een spaarrekening heeft iedereen wel een mening. Maar welke spaartips werken nu écht? We onderzoeken drie veelgehoorde beweringen over hoe je het beste spaart op spaarrekeningen. Welke tips volg je beter niet om te sparen, en welke net wel?
1. Spaarrekeningen vergelijken is altijd zinvol (waar)
Dat klopt, zelfs in tijden waarin de rente op spaarrekeningen daalt. Je doet er goed aan de opbrengst van spaarrekeningen geregeld te vergelijken. Zelfs kleine verschillen in rente kunnen op lange termijn een groot effect hebben op je vermogen.
Als je spaargeld lange tijd op een spaarrekening blijft staan, bekom je namelijk samengestelde rente. Dit is rente op de rente die je eerder al hebt ontvangen, als je die opbrengst op je spaarrekening laat staan.
Stel dat je 10.000 euro op een spaarrekening plaatst. Op een spaarrekening met een rente van 3,50% krijg je na één jaar 350 euro rente. Op een spaarrekening met een rente van 3,20% krijg je 320 euro rente. Op de eerste rekening krijg je dus 30 euro meer. Na vijf jaar bedraagt dat verschil al 171 euro: meer dus dan 5 keer 30 euro. Dat is het effect van de samengestelde rente. Hoe langer je spaart, hoe groter dat verschil wordt. Dus nogmaals, rentes vergelijken, is zeker een goed idee.
2. Als de spaarrente laag is, laat je je geld beter op je betaalrekening staan (niet waar)
Op het eerste gezicht lijkt dat logisch, maar toch zet je geld dat je een jaar lang kunt missen beter op een spaarrekening. De rente die je daarop ontvangt, is namelijk toch iets hoger dan op een betaalrekening. En zoals je hierboven hebt gelezen, zorgen ook kleine renteverschillen op lange termijn voor grotere verschillen in opbrengst.
Als je maandelijks een bedrag opzijzet op je spaarrekening, spaar je stap voor stap voor een concreet doel, zoals die volgende onvergetelijke reis die je graag wil maken. Tegelijk behoud je een goed overzicht van je inkomsten en uitgaven op je betaalrekening. En wil je wat van je spaarreserves voor iets anders gebruiken? Dan kan dat natuurlijk, want je geld staat er niet vast, zoals bij een depositorekening.
3. Sparen bij een buitenlandse bank is even veilig als bij een bank uit Nederland (soms wel)
Heb je een spaarrekening bij een buitenlandse bank op het oog, en vraag je je af of die bank stabiel en te vertrouwen is? Groot gelijk. Check of de bank deel uitmaakt van een grotere financiële groep. Alleen al daardoor is de bank beter bestand tegen risico’s, omdat zij die dan niet alleen draagt. Kijk daarnaast ook zeker na of de bank onder toezicht van de Europese Centrale Bank staat. Dat is het geval voor alle grootste en belangrijkste banken in Europa. Die worden dan allemaal op dezelfde manier gecontroleerd.
Ga ten slotte ook na of de bank uit een land komt waar de spaarder op dezelfde manier wordt beschermd als in Nederland. Zoek daarvoor op of de bank een Europese banklicentie heeft. Als dat zo is, ben je bij die bank beschermd door het zogenaamde Europese depositogarantiestelsel. Dat betekent dat je, mocht de bank ooit in de problemen komen, gegarandeerd tot 100.000 euro van je spaargeld terugkrijgt. Dat is bijvoorbeeld ook het geval voor Santander Consumer Bank Nederland. Bij ons kan je dus op je beide oren slapen.
Wil je deze tips om te sparen in de praktijk brengen? Maak dan kennis met onze spaaroplossingen: een spaarrekening waarop je vrij en flexibel spaart en een spaardeposito met een vaste looptijd en opbrengst als je je geld voor een langere periode kunt missen.