Step telefoon

Veilig omgaan met paswoorden

Het is een veel voorkomende praktijk dat je voor al jouw accounts dezelfde of soortgelijke wachtwoorden gebruikt, maar dit wordt niet aanbevolen. Als dit jouw geval is, zullen de volgende beveiligingstips je interesseren en je kunnen helpen deze gewoonte te doorbreken en jouw manier van wachtwoordbeheer te verbeteren.

password

1. Gebruik wachtwoordzinnen

Dit zijn wachtwoorden van 3 woorden of meer. Het zou bijvoorbeeld eeuwen duren om "chickendogcatrabbit" te kraken, wat twee keer zo lang is als "#sK8/aD+" en veel gemakkelijker te onthouden. Onthoud dat de sterkte van een wachtwoord de lengte is, en niet de complexiteit ervan.

Multifactor authenticatie

2. Gebruik multi-factor authenticatie (MFA)

Gebruik naast een sterk wachtwoord waar mogelijk ook multi-factor authenticatie (MFA). Bij deze methode zijn aanvullende identificatiemiddelen nodig die alleen jij hebt, zoals een code die naar je mobiele telefoon wordt gestuurd, je vingerafdruk of gezichtsherkenning.

Sleutel

3. Gebruik een wachtwoordbeheerder

Schrijf jouw wachtwoorden niet op een vel papier of in de notities op jouw mobiele telefoon. Gebruik in plaats daarvan een wachtwoordbeheerder. Met deze apps kun je al jouw wachtwoorden op één plek opslaan, toegankelijk via één enkele mastercode.

Herhaal wachtwoorden niet en vermijd standaardwachtwoorden

Houd er rekening mee dat de veiligste optie is om hetzelfde wachtwoord niet vaker dan één keer te gebruiken. Als je dit doet, moet je dit overal wijzigen voor het geval een van jouw accounts wordt gecompromitteerd.

Het wordt ook aanbevolen om standaard- of vooraf gedefinieerde wachtwoorden, zoals wachtwoorden voor de Wi-Fi-router, te wijzigen en aan te passen om de veiligheid ervan te vergroten.

Laptop & telefoon

Wil je meer advies?

Meer advies