Waarom sparen voor je (klein)kinderen een goed idee is

Waarom sparen voor je (klein)kinderen een goed idee is

22/10/2024 - 3 minuten

Waarom sparen voor je (klein)kinderen een goed idee is
 
Veel (groot)ouders zetten geld opzij voor hun (klein)kinderen. Sommigen hebben een specifiek doel voor ogen, anderen willen hen eenvoudigweg een zorgeloze toekomst bieden. Of het nu om belangrijke levensmijlpalen of onvoorziene uitdagingen gaat, zo’n spaarpotje kan een wereld van verschil maken voor je (klein)kind …
Sparen voor je kind is niet alleen een blijk van liefde, het is een slimme manier om je oogappel later een duwtje in de rug te geven. Hoe vroeger je begint met sparen, hoe groter het bedrag dat je later kan schenken. Zeker in tijden waarin alles duurder wordt, kan dat extra financiële steuntje voor je kind van onschatbare waarde zijn. Hier zijn vijf goede redenen om nu al te sparen voor je kinderen.

Een grote aankoop

Het is ontroerend om te zien hoe die benjamin zwalpend z’n eerste meters fietst. Maar kleine kindjes worden snel groot en voor je het weet, zijn ze de trotse eigenaar van een rijbewijs. Door nu al te sparen, wordt de aankoop van een bromfiets of een auto een pak minder zwaar.

Studies

Collegegeld, studieboeken, op kamers gaan … Het is algemeen geweten dat studeren duur is. Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat steeds meer studenten een studieschuld hebben. En dat de hoogte van die schuld toeneemt. Als je kind wil gaan studeren, komt een startkapitaal zeker goed van pas.

Onvoorziene omstandigheden

Je weet vandaag niet wat morgen zal brengen. Nu al sparen voor je kind zorgt voor gemoedsrust. Als je kind later dan een unieke kans krijgt of met een vervelende tegenvaller moet afrekenen, heb jij alvast een spaarpotje voorzien.

De aankoop van een woning

Het was de voorbije jaren geregeld in het nieuws: de vastgoedprijzen swingen de pan uit. Voor jongeren wordt het – zeker zonder startkapitaal – steeds moeilijker om een eigen woning te kopen. Door nu al te sparen, help je je oogappel later zijn of haar droomwoning te kopen.

Vorm van zakgeld

Heel wat ouders vinden het belangrijk dat hun kinderen verstandig met geld leren omgaan. Door een deel van het zakgeld op een spaarrekening te storten, leren kinderen van jongs af aan om op een verantwoordelijke manier met geld om te springen. En jij kan een oogje in het zeil houden.

Meer weten over sparen voor je (klein)kinderen?

Denk je er als ouder aan om elke maand een bedrag opzij te zetten voor je kind? Wil je als grootouder je kleinkinderen een duwtje in de rug geven? Goed idee! In ons e-book zetten we de spaarmogelijkheden op een rijtje en staan we stil bij enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Download dit e-book