Laptop

Sparen of beleggen? Waarom niet allebei?

13/12/2023 - 3 minuten

Sparen, dat is toch minder interessant dan beleggen? Ja en nee. Het klopt dat het rendement van een belegging hoger kan liggen dan dat van een spaarrekening. Een spaarrekening zorgt dan weer voor meer stabiliteit. Er is geen tegenstelling tussen beiden: het is niet sparen óf beleggen, maar sparen én beleggen. Wat zijn de voordelen van deze combinatie?

Minder risico

Wie zijn geld verstandig wil beheren, legt best niet al zijn eieren in één mand. Het is verstandiger om jouw geld over verschillende producten te spreiden. Een deel sparen en een deel beleggen is een populaire combinatie. Voor wie een wat groter vermogen heeft, kan investeren in vastgoed ook een interessante optie zijn.

Maar waarom is spreiden zo belangrijk? Stel dat jij al jouw spaargeld in aandelen investeerde en de aandelenkoers plots een duik neemt. Als je dan geld nodig hebt, moet jij jouw beleggingen met verlies verkopen. Wie een deel van zijn spaargeld op een spaarrekening zet, behoedt zichzelf voor dit risico.

Meer stabiliteit

Het rendement op een beleggingsportefeuille verschilt van jaar tot jaar. Dat is onvermijdelijk, aangezien de beurskoersen voortdurend stijgen en dalen. Ook de rentevoet van een spaarrekening kan schommelen, maar die schommelingen zijn klein. In het algemeen is het rendement van een spaarrekening dus veel stabieler dan dat van een belegging. 

Om jouw totale rendement te berekenen, moet je de prestaties van jouw beleggingen samentellen met wat jouw spaargeld heeft opgebracht. Zo worden de soms hevige schommelingen op de markten deels uitgevlakt door de stabiele en veilige prestaties van jouw spaarboekje.

Steeds geld beschikbaar

Interessante aandelenkoersen na een crash op de beurs? Een fijn vakantiehuisje aan zee? Als je wat geld achter de hand houdt op een spaarrekening, kan je inspelen op opportuniteiten die zich plots aanbieden. Een groot voordeel van een spaarboekje is dat jouw geld altijd onmiddellijk beschikbaar is. Zo moet je geen kansen laten schieten omdat jouw geld ergens vast staat. 

Hoeveel spaargeld binnen een beleggingsstrategie?

Overtuigd dat sparen een belangrijke rol speelt in jouw beleggingsstrategie? Dan rest er nog één belangrijke vraag: hoeveel spaar je best?  

Dat is een persoonlijke keuze en hangt af van een aantal factoren. Een eerste belangrijke maatstaf is jouw risicoappetijt. Neem je liever niet te veel risico en vindt je het vooral belangrijk om jouw kapitaal te beschermen, dan zal jouw spaarrekening een groter deel van jouw portefeuille uitmaken. Een tweede factor is jouw leeftijd. Hoe ouder je bent, hoe meer het aangewezen is wat extra veiligheid in te bouwen in jouw portefeuille. De kans is dan doorgaans groter dat je een deel van jouw geld zal moeten aanspreken, bijvoorbeeld om jouw pensioen aan te vullen. 

Kies in ieder geval voor een spaarrekening die het best bij jouw strategie past. Zo zijn er rekeningen die interessanter zijn als je vooral op lange termijn wil sparen, omdat ze een hogere getrouwheidspremie bieden. Andere rekeningen zijn dan weer rendabeler op korte termijn. De meeste banken bieden spaarrekeningen van beide soorten aan. Door verschillende rekeningen te vergelijken, kies je voor de oplossing die best bij jouw strategie past. 

Start je met sparen als deel van jouw beleggingsstrategie? Ontdek de spaaroplossingen van Santander Consumer Bank.