Naast samenwonen ook samen sparen: hoe pak je dat het beste aan?
Denken jij en jouw partner erover na om te gaan samenwonen? Of woon je al samen, maar wil je nu graag jouw (gezamenlijke) financiële situatie eens goed bekijken? Denk dan zeker na over een gezamenlijke spaarrekening. Er wordt gezegd dat samen sparen stellen gelukkiger maakt. Maar hoe komt dat en hoe begin je het beste met samen sparen?
Financiën. Nu niet meteen het onderwerp waarover jij met jouw partner wil praten tijdens een romantisch etentje. Desondanks blijkt uit onderzoek dat geld – naast vuile sokken – de grootste bron van conflicten vormt bij samenwonende stellen. Het is dus wel degelijk de moeite waard om even bij stil te staan.
Samen gelukkig sparen
Geld hoeft echter niet altijd voor problemen te zorgen in een relatie. Integendeel zelfs. Zo blijkt dat stellen met gezamenlijke (spaar)rekeningen hebben over het algemeen gelukkiger zijn. Partners geven elkaar namelijk toegang tot elkaars bezit. En dat is een duidelijk teken van vertrouwen.
Samen sparen blijkt ook niet alleen op relationeel gebied voor meer geluk te zorgen. Ook op financieel vlak zijn er voordelen. Wie samen met zijn partner spaart, gaat meestal op een meer verantwoorde manier met het spaargeld om. Grote uitgaven worden standaard eerst besproken, en dat zorgt ervoor dat er minder impulsieve aankopen worden gedaan. Zo groeit het spaargeld op een gezamenlijke spaarrekening vaak sneller dan op een individuele rekening.
Samen sparen: welke stappen neem jij?
Overweeg je om samen met jouw partner een gezamenlijke rekening te openen? Neem dan even tijd om een aantal dingen te bekijken en te bespreken. We helpen je alvast op weg met deze tips:
1. Ga het gesprek aan
Goede afspraken maken goede vrienden – en dat geldt zeker binnen een relatie. Voordat je samen een spaarrekening opent, is het belangrijk om een aantal dingen te bespreken. Hoeveel stort elke partner op de rekening? Wie beheert het geld? Spaar je voortaan alles samen of behoudt ieder een aparte persoonlijke rekening? Wat zijn de doelen waarvoor je wil sparen?
2. Ga op zoek naar een rekening die bij jouw past
Jij beslist samen met jouw partner waarvoor je spaart. Leg je nu al een spaarpotje aan om over een paar jaar een huis te kopen? Of spaar je om later dit jaar een mooie reis te kunnen maken? Op basis van jouw gezamenlijke spaardoel kan je op zoek gaan naar de spaarrekening die bij jou en jouw partner past. Zo biedt de ene rekening een mooiere opbrengst op lange termijn, terwijl andere rekeningen jou een interessante rente opleveren als jij jouw spaargeld op korte termijn wil opnemen.
3. Bekijk jouw hele financiële situatie
Stellen die samen sparen, bouwen snel een flink spaarbudget op. Zeker als je maandelijks een mooi bedrag naar de gezamenlijke rekening overmaakt. Maar hoe bereken je dat maandelijkse spaarbedrag? En weet je zeker dat je niet méér kan sparen? Er bestaan flink wat handige apps die je helpen om jou hele financiële situatie in kaart te brengen.
LearnVest helpt jou bijvoorbeeld om budgetten op te stellen, onkosten bij te houden en concrete doelen te stellen. Gebruikers die betalen voor de premiumversie worden zelfs persoonlijk ondersteund door een gecertificeerd financieel planner. Interessant dus voor stellen die hun spaargeld graag nog sneller zien groeien!
Klaar om samen te gaan sparen? Bekijk hier welke gezamenlijke spaarrekening interessant is voor jou en jouw partner.