Dame leest mail op telefoon

Phishing emails herkennen

18/12/2023 - 2 minuten

Vijf tips om een phishing-e-mail te herkennen

Laat je niet vangen door phishing.

Wat is e-mail-phishing?

Oplichters gebruiken phishing-aanvallen om mensen te misleiden om informatie of geld te ontfutselen. Criminelen sturen duizenden automatische e-mails en doen zich voor als betrouwbare bronnen zoals banken, overheidsinstanties of internetproviders. Het is soms best moeilijk om phishing e-mails te herkennen, daarom geven wij je vijf kenmerken waarbij de alarmbellen moeten gaan rinkelen.

Niet-overeenkomende e-mailadressen

Oplichters kunnen een e-mail dan misschien wel geloofwaardig opstellen, maar een e-mailadres namaken is veel moeilijker. Pogingen tot phishing kunnen afkomstig zijn van openbare e-mailproviders zoals gmail.com. Soms gebruiken de afzenders echter een domeinnaam (het gedeelte van het e-mailadres na de @) die sterk lijkt op die van het bedrijf dat ze willen imiteren, bijvoorbeeld santadner.be. Kijk dus altijd goed naar de afzender.

Bedreigingen en ultimatums

Om slachtoffers te overtuigen om mee te werken, wordt in phishing e-mails vaak gezegd dat de ontvanger vóór een bepaalde datum iets moet doen om zijn account niet te verliezen. Er wordt soms ook gedreigd met boetes of strafrechtelijke procedures.

Vraag naar persoonlijke informatie

Geen enkel fatsoenlijk bedrijf zal zonder waarschuwing vooraf contact met je opnemen om naar persoonlijke informatie of geld te vragen. Als je een onverwachte e-mail ontvangt die je vraagt naar jouw bankgegevens, internetwachtwoorden, naam, adres, BSN-nummer of iets dergelijks, is die bijna altijd nep.

Verdachte bijlagen

Als je een bijlage bij zo'n onverwachte e-mail ziet, is dat waarschijnlijk software die de criminelen gebruiken om gegevens of geld via de computers van hun slachtoffers te stelen, de zogenaamde ransomware. Klik er daarom dan ook nooit op.

Slechte spelling en grammatica

Heel wat phishing-aanvallen komen uit landen waar (bijna) geen Nederlands wordt gesproken. De afzenders sturen duizenden berichten per dag naar potentiële slachtoffers over de hele wereld, in verschillende talen. Zulke berichten zullen hoogstwaarschijnlijk spel- en grammaticafouten bevatten, een duidelijk teken van oplichterij.

Santander zal jouw wachtwoord of gebruikersnaam nooit via e-mail opvragen. Als je een e-mail hebt ontvangen die je niet vertrouwt, verwijder die dan. Antwoord er niet op en klik ook niet op links of bijlagen. Mocht je aan de echtheid van een e-mail twijfelen, kan je contact opnemen met het bedrijf dat de e-mail zou hebben gestuurd. Gebruik daarvoor de gegevens die je op hun officiële website vindt.

Lees meer over internetfraude om jouwzelf beter te beschermen op het internet.