Gezin aan het kamperen

Hoe spaar je makkelijker voor je plannen?

31/01/2025 - 3 minuten

Hoe spaar je makkelijker voor je plannen?

Je (klein)kinderen die straks gaan studeren, een verbouwing die je wilt realiseren, een verre reis. Waar je ook het nodige geld voor opzij wilt zetten, je spaart er makkelijker voor als je je spaardoelen concreet maakt. Maar hoe maak je die doelen ook waar?

Ongetwijfeld ben je qua sparen niet aan je proefstuk toe. En dan merkte je waarschijnlijk ook zelf dat sparen beter lukt als je een concreet doel voor ogen houdt. Het motiveert om te sparen, als je weet waarvoor je geld opzijzet. Maar zelfs dan kan sparen nog moeilijk zijn

Een opgebouwd spaarpotje sneuvelt mogelijk snel voor uitgaven die zich nú aandienen. Onverwachte kosten komen meer voor en zijn vaker groter dan je zou denken. Geld opzijzetten kan aanvoelen als iets ‘verliezen’. Of misschien denk je niet genoeg geld te kunnen sparen per maand? Het zijn allemaal redenen waarom sparen soms niet vanzelf gaat. Maar je bent je bewust van de obstakels, je herkent ze en je wilt er verandering in brengen. Hoe maak je daar dan werk van?

Definieer eerst SMART je spaardoelen

Wat je zeker blijft doen, is spaardoelen vastleggen. Je stelt je doelen dan SMART op: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Relevant en Tijdgebonden. Specifiek maak je spaardoel concreet.

Je wilt over vijf jaar een (tweede) woning bezitten en schat daarvoor 422.000 euro nodig te hebben. Op z’n minst 4 tot 6% van die koopsom moet je zelf bijeensparen, om kosten te betalen die je moet maken om eigenaar te worden. Of dus minstens 16.880 tot 25.320 euro.

  • Meetbaar: breng je vooruitgang in kaart
    Je start met sparen op een aparte spaarrekening en bekijkt regelmatig hoever je al staat.

  • Acceptabel: kies een haalbaar spaardoel
    Stel nu dat je vijf jaar spaart om 25.320 euro te bekomen, dan moet je maandelijks 422 euro opzijzetten.

  • Relevant: blijf achter je doel staan
    Schrijf het doel op en bekijk het als motivatie op momenten dat je je geld liever aan iets anders zou besteden.

  • Tijdgebonden: leg jezelf een realistische deadline op
    Binnen vijf jaar wil je het bedrag gespaard hebben, punt uit. Respecteer die deadline.

Stel je prioriteiten

In plaats van verschillende spaardoelen aan te pakken, rangschik je ze van de hoogste naar de laagste prioriteit. Welk spaardoel wil je eerst behalen? Vervolgens zet je je inkomsten en uitgaven op een rijtje. Hoeveel kan je sparen?

Daarna neem je er je belangrijkste spaardoel bij. Hoeveel moet je elke maand opzijzetten om dat doel binnen een vooropgesteld aantal jaar te bereiken? Lukt dat niet? Dan werk je omgekeerd: hoeveel kan je maandelijks sparen en hoelang duurt het om zo het nodige bedrag bijeen te krijgen?

Tijd om je spaardoelen te stellen

Heb je nog geen specifieke spaardoelen voor ogen? En zoek je wat inspiratie, om daar verandering in te brengen? Sparen kan je voor allerlei zaken doen. Bijvoorbeeld om familie en vrienden te ondersteunen: de studies en dromen van je (klein)kinderen helpen financieren, een vriend(in) of familielid helpen om een bedrijf op te starten … Maar ook om allerlei doelen op korte termijn te realiseren, zoals trouwen, verbouwen en reizen. Of op langere termijn: je pensioeninkomen aanvullen, een tweede verblijf kopen. En natuurlijk een spaarbuffer aanleggen voor onverwachte rekeningen en noodgevallen.

Ook jij vindt ongetwijfeld enkele doelen die het meer dan waard zijn om gemotiveerd voor te sparen. Heb je je spaardoelen en je prioriteiten gesteld? Santander Consumer Bank heeft spaarrekeningen voor iedereen, ongeacht de doelstellingen voor je spaargeld en de termijn waarbinnen je wilt sparen.

Kies dan nu de juiste spaarrekening