Intekenen op een spaardeposito: vijf essentiële vragen en antwoorden
Heel wat spaarders zijn op zoek naar een financieel beleggingsproduct dat een mooi rendement, eenvoud en meer zekerheid combineert. Hoe kun je van je spaarcenten of vakantiegeld rijker worden, als je niet wilt beleggen in risicovolle aandelen of beleggingsfondsen? Het antwoord: via een spaardeposito.
Een spaardeposito is een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een manier om geld, dat ze niet meteen nodig hebben, te laten groeien bij een bank. Maar hoe werkt een spaardeposito precies? Dat ontdek je aan de hand van de antwoorden op vijf essentiële vragen.
Wat is een spaardeposito?
Op een spaardeposito wordt je spaargeld gedurende een vooraf bepaalde termijn, van één tot vier jaar, geblokkeerd. De rentevoet die bij de opening van een spaardeposito geldt, blijft constant tot de eindvervaldag. Na het verstrijken van de termijn kun je als spaarder weer vrij beschikken over het bedrag dat je oorspronkelijk gestort hebt inclusief de rente die jaarlijks wordt uitbetaald op de bijhorende spaarrekening. Goed om weten is dat de rente meestal afhangt van de looptijd van de rekening.
Wat zijn de voordelen van een spaardeposito?
Een spaardeposito is een ideale manier om geld, dat je niet meteen nodig hebt, in relatieve veiligheid te laten groeien. De drie belangrijkste voordelen zijn:
- Vaste opbrengst: bij het openen van de spaardeposito is je opbrengst na de afgesproken termijn al bekend, zonder onaangename verrassingen.
- Solide rendement: de rente op een spaardeposito ligt vast en is dus niet onderhevig aan schommelingen, wat bij een gewone spaarrekening wel het geval is.
- De rente wordt jaarlijks gestort op de bijbehorende spaarrekening.
- Geen kosten: een spaardeposito is volledig gratis.
Let wel: ook aan het openen van een spaardeposito zijn ook bepaalde risico’s verbonden. Lees meer over het krediet- en inflatierisico in onze algemene voorwaarden.
Moet ik belasting betalen over de opbrengst van mijn spaardeposito?
Je bent weliswaar klant van de bank maar je moet zelf je rente-inkomsten aangeven bij de bevoegde Nederlandse belastingdienst. Je bent als klant namelijk zelf verantwoordelijk voor het nakomen van de fiscale verplichtingen.
Wat is de looptijd en kan ik mijn spaardeposito vervroegd beëindigen?
De looptijd van een spaardeposito is de periode waarin je geld vaststaat en dus rente opbrengt. Looptijden variëren doorgaans van enkele maanden tot meerdere jaren. De keuze van de looptijd hangt af van je financiële doelen en de mogelijkheid om je spaargeld gedurende een periode vast te zetten. Als je tijdens de looptijd van je spaardeposito het gestorte bedrag toch nodig hebt, kun je in uitzonderlijke situaties en onder specifieke voorwaarden een aanvraag indienen om je deposito (gedeeltelijk of volledig) vervroegd te beëindigen. Meer informatie hierover kan je hier nalezen.
Een spaardeposito: hoe pak je dat aan?
Om de spaardeposito met het meest interessante rendement te vinden, kun je verschillende stappen ondernemen:
- Breng allereerst je spaargeld in kaart. Welk bedrag kun je voor langere termijn wegzetten en welk bedrag hou je beschikbaar voor noodgevallen?
- Vergelijk aanbiedingen van verschillende financiële instellingen. Let hierbij tevens op de verschillen in rentetarieven, looptijden en intekenbedragen. Hou er ook rekening mee dat de rente, die je op een spaardeposito ontvangt, netto-rente is waar al belasting op geheven werd. Neem dus steeds de netto-rente als uitgangspunt.
- Lees aandachtig de voorwaarden en bekijk eventuele instap- en beheerskosten en boetes voor vervroegde opnames.
Meer weten?
Meer weten over de voorwaarden van een spaardeposito bij Santander Consumer Bank? Lees onze informatiefiche voor alle details. Meer informatie vindt u op onze website.